HAVBYEN

Matbyen
Bergen

 

Les mer

Bergen er en av 18 byer i verden som kan smykke seg med tittelen «Creative City of Gastronomy». Sjømat er selve kjernen den bergenske matkulturen.

For i 2015 fikk Bergen, som eneste norske by, medlemskap i UNESCO sitt internasjonale samarbeidsnettverk for kreative byer. Det gir Bergen retten til å bruke tittelen «Creative City of Gastronomy». Bergen er forpliktet til å utvikle matbyen på en bærekraftig og kreativ måte – i samarbeid med de 17 andre matbyene. Blant disse finnes italienske Parma og kinesiske Chengdu.

Fersk sjømat er selve kjernen i bergensk matkultur, fra tradisjonsrik fiskesuppe, røkelaks eller persetorsk til rå nytelse av laks, kveite eller kamskjell. Bergen har også et kokkefaglig miljø med stadig flere utøvere i verdens-klasse. Kreative matkunstnere er nøkkelen til å ta vare på, utvikle og formidle lokal matkultur og gastronomi. 

Bergen og regionen har de siste årene fått internasjonal oppmerksomhet rundt flere av de nye restaurantene i byen. Den anerkjente restaurantguiden The White Guide fant hele seks spisesteder i bergensregionen som tilfredsstiller deres strenge kvalitetskrav. Matfestivalen, stor økning i frivillige organisasjoner som fokuserer på matkultur og Bondens marked er også eksempler på økende interesse for mat i Bergen.

UNESCO-nettverket er ett av tiltakene for å oppnå FNs globale bærekraftmål. En rekke andre byer samarbeider om film, musikk, litteratur, design, mediekunst og håndverks- og folkekunst, men alle har et felles mål: Kreativitet og kultur skal stå sentralt i byutviklingen.

Bergen kommune tok initiativet til å søke UNESCO, på vegne av et partnerskap med Hordaland fylkes- kommune, Hordaland Bondelag, Fylkesmannen, Innovasjon Norge, Universitetet i Bergen, Bergen Reiselivslag, Bergenskokkenes Mesterlaug, Fiskeridirektoratet og NCE Seafood Innovation Cluster. 

Foto: Lerøy Seafood AS

Bildet øverst: Foto: Lerøy Seafood AS

Visste du at...

21

Km

Norsk havbruksnæring bruker totalt 21 kvadratkilometer overflateareal. I 2013 ble det i snitt produsert 58 949 tonn laks og ørret pr kvadratkilometer.

(Kilde: Nofima)

50,6

millioner tonn

I 2030 vil verden trenge 50,6 millioner tonn mer fisk til mennesker enn det som i dag produseres.

(Kilde: FAO – FNs organisasjon

for ernæring og landbruk)

60

Oppdrettsnæringen er regulert av 60 lover, reglerog forskrifter.

(Kilde: Ocean Forest)