NCE Seafood Innovation Cluster representerer en lang rekke sjømatbedrifter, i tillegg til de store forskningsinstitusjonene i Bergen. I vår lanserte klyngen Aquacloud - et prosjekt for å koble sammen data fra store oppdrettere for å bekjempe lakselus mer effektivt.
En kunstig intelligens
Lerøy Seafood, Marine Harvest, Grieg Seafood, Bremnes Seashore og Havforskningsinstituttet er blant aktørene som deler data og som i fellesskap danner en kunstig intelligens som skal bli lakselusens verste fiende.
– De som jobber på anleggene har en uvurderlig fagkompetanse og fingerspissfølelse. Denne må kobles med teknologiens muligheter til å gi oss et best mulig beslutningsgrunnlag, sier direktør Tanja Hoel i NCE Seafood Innovation Cluster.
Hurtige lusevarsler
Problemet med lakselus har varierende styrke, noen ganger kommer det som epidemier. Det vil bety enormt mye å kunne varsle disse på forhånd. I Aquacloud legges data fra lakselustellinger, værprognoser, temperaturutvikling og strømforhold. Her samles data fra alle laksemerdene til oppdretterne. Dette analyseres og gir et grunnlag for hurtige lusevarsler og effektive strategier.
– Dette er informasjon som gis helt ned på nærmeste merd-nivå. Aquaclod skal også gi oss svar på hvilke behandlinger som virker best.
En kamp som skal vinnes
Hoel påpeker at oppdrettsnæringen er inne i en kontinuerlig, radikal endringsprosess. Forbedrede vaksiner, bortfall av antibiotika, utsetting av større smolt og modifisering av fiskefor har virket mot lakselusen.
– Aquacloud skal ta oss til neste nivå i denne kampen.
Og det er en kamp vi kommer til å vinne, sier sjefen i sjømatklyngen i Bergen.
NCE Seafood Innovation Cluster ble i 2015 tildelt status som et National Centre of Expertise (NCE), av regjeringen. Sjømatklyngen består av en lang rekke aktører innenfor sjømat og havbruksnæringen, både lokomotiver i sjømatnæringen og spesialiserte leverandører. Hensikten med klyngen er å sikre en videre bærekraftig utvikling av norsk havbruk og sjømatnæring. Klyngen bidrar med arbeidsplasser og verdiskaping langs hele kysten og representerer 70 prosent av Norges totale lakseproduksjon.
Nofima-rapporten «Kostnadsdrivere i lakseoppdrett» (oktober 2015) konkluderer med at lakseluskostnadene utgjør tre til fire milliarder kroner. Det dreier seg om kontroll, rensefisk, notvask, behandling og høyere økonomisk forfaktor.
Flere analytikere i bransjen peker på at en viktig faktor – tapt tilvekst – er utelatt. Om det regnes med, kan tapet mer enn dobles og passere ti milliarder kroner.
1 379
døgn
Havforskningsinstituttet gjennomførte i 2016 i alt 1379 fartøydøgn på egne forskningsfartøy. I tillegg kommer 695 fartøydøgn på innleide skip.
(Kilde: Havforskningsinstituttet)
Akvakultur representerer en av de raskest voksende matnæringene i hele verden. I Norge harproduksjonsvolumet
av laks og ørret økt fra beskjedne 7980 tonn i 1980 til 1 380 000 tonn i 2015.
(Kilde: NHH)