I 2015 fikk Bergen, som eneste norske by, medlemskap i UNESCO sitt internasjonale samarbeidsnettverk for kreative byer. Det gir Bergen retten til å bruke tittelen «Creative City of Gastronomy». Bergen er forpliktet til å utvikle matbyen på en bærekraftig og kreativ måte – i samarbeid med de 17 andre matbyene. Blant disse finnes italienske Parma og kinesiske Chengdu.
I lengre tid har det fra forskningsinstitusjonene og næringslivet i Bergen vært jobbet for å forsterke Bergen som Norges marine hovedstad. Målet er å få samlokalisert over 1000 forskere innen marine forskningsfelt fra Universitetet i Bergen, Havforskningsinstituttet og en rekke andre forskningsinstitusjoner og forvaltningsorganer under samme tak.
Svarene i en undersøkelse gjennomført av Bergen Næringsråd og NCE Seafood Innovation blant bedrifter innen sjømatnæringen i Hordaland, levner ingen tvil.
Disse funnene ble presentert for fiskeriminister Per Sandberg, Nærings- og fiskeridepartementet og ledende politikere på Stortinget da Ressursgruppe Marin fra Bergen Næringsråd besøkte Oslo i juni.
Verdens aller største og viktigste aktører innen produksjon av laks og ørret er blant selskapene som står bak. Det samme er verdensledende produsenter av fôr til havbruksnæringen, farmasøytisk industri og selskaper som leverer utstyr og driver teknologiutvikling opp mot havbruksnæringen.
tonn
Den totale kvoten for norsk vårgytende sild var i 2016 på 317 000 tonn. Norsk fangstverdi på vårgytende sild utgjorde året før 1,2 milliarder kroner.
(Kilde: Havforskningsinstituttet)