HAVBYEN

 

Et hav 
av
ideer

 

LES MER

Oppdrettslaksen går spennende tider i møte. Alger, insekter og blåskjell kan havne på matfatet, i stedet for fiskemel. Cargill vil bidra til en bærekraftig utvikling av havbruksnæringen.

Amerikanske Cargill, som er et av verdens største privateide selskaper med 150 000 ansatte og virksomhet i over 70 land, kjøpte fôrselskapet EWOS i 2015. Selskapet som tidligere het EWOS har blitt dobbelt så stort som tidligere, med 2000 ansatte totalt.  Den nye forretningsenheten for fôr til akvakultur, Cargill Aqua Nutrition, er aktiv i over 20 land. Den ledes fra Bergen av Einar Wathne, tidligere konsernsjef i EWOS. 

– Cargill, som er en gigant med enorm kunnskap og velutviklede verdikjeder i annen matproduksjon, satser nå på akvakultur og ser et stort vekstpotensial. Det er en anerkjennelse av havbrukskompetansen som er bygget opp i havbyen Bergen at hovedkontoret er lagt hit, sier Wathne.

Insekter i fiskefôret 
Cargill utforsker nye innovative erstatninger for fiskemel og fiskeolje, som vil muliggjøre videre vekst i akvakulturnæringen. En rekke ingredienser fra landbruket og næringsmiddelindustrien har allerede kommet inn i fôret, og andre alternativer, som alger, insekter og produkter fra nye havbruksmetoder, blir evaluert. Selskapet er en viktig partner i algepilotanlegget på Mongstad som produserer omega-3-fettsyrer fra alger.

Cargill utvikler også en ny type rapsolje som kan være klar for markedet i 2020. Dette vil øke den totale tilgangen på det viktige næringsstoffet omega-3 til store deler av verdens befolkning.
– Likevel vil fiskeolje fortsatt være en viktig ingrediens for laksefôr, så langt jeg kan se, sier Wathne.
Avskjær fra fiskeriet vil bli en stadig viktigere kilde til marine råvarer, og på mange måter den ideelle råvaren fordi man tar vare på ressurser som ellers ville blitt kastet. 
I sommer åpnet det nye laboratoriet til Cargill Innovation Center i Dirdal i Rogaland. Fra v. Karl Østerhus (Laboratory Manager) og Daniel Barziza (Global Aqua R&D Director).

I sommer åpnet det nye laboratoriet til Cargill Innovation Center i Dirdal i Rogaland. Fra v. Karl Østerhus (Laboratory Manager) og Daniel Barziza (Global Aqua R&D Director). Foto: Kjetil Alsvik

Cargill valgte Bergen 
Til neste år flytter Cargill inn i et nybygg på Marineholmen.  
– Havbyen Bergen er allerede verdens marine hovedstad. Vi ønsker å bidra til å styrke den marine klyngen som skal binde næringsliv, forvaltning, forskning og utdanningsinstitusjoner enda sterkere sammen, sier Einar Wathne, som også er styreleder i NCE Seafood Innovation Cluster. 

Bildet øverst:
Einar Wathne (til h.) er øverste sjef for Cargill Aqua Nutrition, som ledes fra Bergen. Her er han sammen med Adel El-Mowafi, Aquaculture Technology Application Director i det internasjonale selskapet.

70%

av jordens overflate består av vann, men bare to prosent av verdens matforsyning målt i energi kommer fra fisk og sjømat.


895 000

tonn

Den totale makrellkvoten i Nordsjøen, Skagerak og Norskehavet var i 2016 på 895 000 tonn. Norsk eksportverdi på makrell utgjorde året før 3,8 milliarder kroner. 

(Kilde: Havforskningsinstituttet)